Ibis Adapter Framework

Dynasol heeft veel ervaring met het voor Nationale Nederlanden ontwikkelde Ibis Adapter Framework. Dit is een generiek framework gebouwd in Java. Met dit framework kunnen zogenaamde Ibissen worden gebouwd door middel van XML-configuraties en transformaties. Deze XML is specifiek voor een Ibis adapter. Een Ibis applicatie maakt gebruik van het generieke framework dat door alle Ibissen wordt gebruikt en een XML configuratie specifiek voor iedere Ibis adapter.

Binnen de ING groep wordt het Ibis Adapter Framework inmiddels ook gebruikt door ING en Westland-Utrecht Bank. We dragen zowel bij aan de ontwikkeling van het framework als het implementeren van oplossingen op basis van dit framework en het verbeteren van de processen rondom ontwikkeling en beheer van Ibis-applicaties.

Dit open source integratie-systeem bestaat uit twee onderdelen: Het framework (JAVA) en de adapters (XML configuratiebestanden). De adapters kunnen aanhaken op een berichten-bus en zorgen voor het omzetten van bestanden, databases en webservices.

De basis van het framework bestaat uit een JAVA applicatie die zorg draagt voor transactionele verwerking en het gebruiken van- en aansluiten op andere JAVA JEE standaarden.

De voordelen van het Ibis Adapter Framework (IAF) zijn: makkelijke schaalbaarheid doordat de adapters zijn uit XML bestaan is er geen programmeerwerk nodig in JAVA als er een nieuwe adapter gebouwd moet worden. Alleen het configuratiebestand hoeft aangepast te worden. Wanneer er grote aantallen adapters gebouwd moeten worden kan dit werk relatief eenvoudig off shore uitgevoerd wat een aanzienlijke besparing in programmeerkosten kan opleveren.

Daarnaast wordt er een online beheeromgeving geleverd waarin de status van iedere adapter gevolgd en beheerd kan worden. De omgeving geeft inzicht in versiegegevens, status van doorgevoerde berichten, error-logs en berichten in de pipeline.

Voorbeelden van gebruik:

  • Het aan elkaar kopellen van verschillende databanken bij grote instellingen die werken met meerdere verschillende systemen die informatie met elkaar moeten uitwisselen.
  • Samen met een product als ActiveMQ kan een ESB (Enterprise Service Bus) worden ge├»mplementeerd.

Het IAF wordt het meest gebruikt in combinatie met een WebShere applicatieserver maar functioneert ook onder andere (web)servers zoals Jboss of Tomcat.

Er is een handleiding voor beheerders en ontwikkelaars. Deze komt binnenkort online beschikbaar.

In samenwerking met onze partner in India kan Dynasol flexibel Ibissen opleveren voor een aantrekkelijke prijs. Onze experts hebben inmiddels meer dan 6 jaar ervaring in het samenwerken op dit gebied waardoor er effici├źnt en doelmatig gewerkt kan worden.